29.5.2017.

NOVOSTI U FISKALIZACIJI OD 1. SRPNJA 2017

Novosti u fiskalizaciji od 1. srpnja 2017. godine su: Od 1. srpnja 2017. i mali obveznik fiskalizacije je obveznik fiskalizacije putem naplatnih uređaja . Fizičke osobe, kojima se dohodak i porez na dohodak od samostalne djelatnosti utvrđuje u paušalnom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak do sada su ovjeravali posebnu knjigu računa u Poreznoj upravi, i iz nje su izdavali račune. Odredbe o malom obvezniku fiskalizacije su brisane, pa se i za osobe koje porez plaćaju paušalno od 1. srpnja 2017. uvodi obveza fiskalizacije izdavanja računa putem naplatnih uređaja.

Obveznici fiskalizacije trebaju, ako to nisu već ranije ranije, a radi provedbe fiskalizacije od FINA-e, zatražiti izdavanje produkcijskog aplikacijskog digitalnog certifikata. Postupak registracije, odnosno izdavanja aplikacijskih certifikata provodi se u registracijskim uredima Fine.

Ukida se oslobođenje od fiskalizacije za porezne obveznike koji ostvare promet u djelatnosti prodaje karata ili žetona u putničkom prometu, izuzev lokalnog linijskog prijevoza putnika u javnom prometu sukladno odlukama jedinica lokalne samouprave.

Propisuje se novi način dostave podatka o poslovnim prostorima koje su obveznici fiskalizacije dužni dostavljati te podataka o proizvođaču i/ili održavatelju programskog rješenja obveznika fiskalizacije.

Uvezana knjiga računa, koja se ovjerava u Poreznoj upravi koristi se samo u slučaju kvara naplatnog uređaja, odnosno uslijed nemogućnosti uspostave Internet veze s Poreznom upravom..

Natrag na novosti